Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Provincie richt zich op isolatie bestaande woningvoorraad

Provincie richt zich op isolatie bestaande woningvoorraad

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn en om deze doelstelling te bereiken, zullen veel woningen in hoog tempo van het gas af moeten. Ook de provincie Zeeland hoopt in 2050 gasvrij te zijn, maar wil zich eerst concentreren op isolatie.

Eerst isoleren

De provincie Zeeland heeft besloten om prioriteit te geven aan de isolatie van de bestaande woningvoorraad als eerste stap in strijd tegen gas. Het doel is om de eerstvolgende jaren een aanzienlijk deel van de Zeeuwse woningen te verbeteren, met de bedoeling dat er in 2030 voldoende geïsoleerde huizen zijn om gasuitstoot te verlagen en alle klimaatdoelen te halen.

Zelf aan de slag

Daarnaast wil de provincie inwoners inspireren om zelf in actie te komen. Hiervoor maakt zij programma’s die bewoners en woningcorporaties helpen bij het uitvoeren van isolatiemaatregelen, zoals het bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Platforms als Energiek Zeeland kunnen helpen bij het maken van deze plannen.

Gastcolleges

Maar natuurlijk gebeurt er veel meer op het gebied van de energietransitie in Zeeland. Zo verzorgt NME Zeeland interactieve gastcolleges over isolatie en de Regionale Energietransitie (RES) doet hetzelfde op lokale basisscholen. Ook gaan gemeenten in gesprek met buurtbewoners om gasloos wonen in te stimuleren en wordt er samengewerkt met Zeeuwse bedrijven om de uitstoot te verlagen en wind- en zonne-energie systemen op te zetten.

💬 Gratis advies