Meteen naar de inhoud
Home » Blog » De 10 voordelen van isoleren in de zomer

De 10 voordelen van isoleren in de zomer

Het isoleren van jouw woning in Zeeland is van groot belang voor het behouden van warmte tijdens de koudere maanden. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte minder snel ontsnapt en dat het in huis langer op temperatuur blijft. Hierdoor kan isolatie niet alleen de energiekosten verlagen, maar ook in de zomer kan het veel voordelen geven. In deze blog zullen we de voordelen toelichten.

1. Een koele woning in de zomer

Een minder bekend feit is dat isolatie niet alleen helpt om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om hitte buiten te houden in de zomer. Hierdoor kan isolatie bijdragen aan een aangenamere leefomgeving. Slecht geïsoleerde huizen hebben de neiging om snel op te warmen tijdens de zomer, met name de zolder die het meest wordt blootgesteld aan de directe zonnestralen. Op een hete zomerdag kan het lastig zijn om binnenkomende warmte te elimineren, maar door isolatie kan deze warmte langer buiten gehouden worden. Door isolatie te gebruiken kan warmte niet langer door kieren en naden naar binnen komen, waardoor de woning koeler is. Isolatie biedt dus voordelen in zowel de winter als de zomer.

2. Onmiddellijke energiebesparing

Door je woning al in de zomer te laten isoleren, bespaar je direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is, is je woning al voorzien van goede isolatie, waardoor het aangenamer is in huis en de verwarming minder snel aan hoeft te gaan. De meeste inwoners van Zeeland denken pas aan isolatie wanneer het binnen kouder wordt na de zomer, maar jij hebt dit al gedaan dankzij zomerisolatie en zit nu al comfortabel. Door in de zomer alvast te isoleren bespaar je direct vanaf de eerste koude dagen.

3. Bespaart ‘s zomers ook energie

Woningisolatie bespaart niet alleen geld en energie in het najaar, maar biedt ook voordelen in de zomer. Door warmte buiten te houden, blijft de temperatuur binnenshuis redelijk constant, waardoor het aangenamer is om binnen te verblijven. Door een goede isolatie, is er minder energie nodig om de woning koel te houden, wat betekent dat je geen airconditioning of ventilatiesystemen hoeft aan te schaffen, waardoor je een aanzienlijke besparing kunt realiseren. Een van de eerste dingen om te weten is dat dergelijke toestellen geen gunstig effect hebben op je budget: de aankoop is al een aanzienlijke uitgave en bovendien verbruiken airconditioners veel energie. Met isolatie kun je besparen op energiekosten voor deze geldverslindende apparaten. Bij een goed geïsoleerde woning is het vaak overbodig om een airco aan te schaffen.

4. Snel aan de beurt

In de winter of bij lagere temperaturen is de vraag naar isolatie in Zeeland vaak groter, waardoor de wachttijden bij Zeeuwse isolatiebedrijven kunnen toenemen. Tijdens het voorjaar en de zomer zijn er minder opdrachten voor woningisolatie, waardoor er vaak geen of weinig wachttijden zijn bij isolatiebedrijven. In de zomermaanden kun je vaak sneller geholpen worden voor isolatie, in tegenstelling tot de lange wachttijden ’s winters. Het isoleren van een woning is bovendien een snelle taak die vaak al in een dag kan worden gedaan, waardoor je vliegensvlug in een comfortabele woning zit en direct kunt besparen op energiekosten.

5. Besparen op kosten

Een extra voordeel van isoleren in de zomer is dat het vaak een budgetvriendelijke optie is, omdat de vraag naar isolatie in deze periode lager is. Isolatiebedrijven hebben daarom vaak meer ruimte in de zomer. Door de afname van vraag naar isolatie in de zomer, kun je als consument in Zeeland vaak profiteren van speciale aanbiedingen. Hierdoor is isolatie ‘s zomers goedkoper dan in de winter, waardoor je minder geld hoeft uit te geven. Zo bespaar je dus eigenlijk twee keer!

6. Terugdringen van geluidsoverlast

Veel mensen in Zeeland hebben te maken met geluidsoverlast. In de zomer, wanneer we langer buiten zijn en meer tijd in de buitenlucht besteden, kan dit een groter probleem worden. In de zomer, wanneer de temperaturen hoger zijn, blijven we vaak langer buiten en is er daardoor meer geluidsoverlast. Kinderen spelen buiten, er worden feesten in de tuin georganiseerd. Isoleren is niet alleen goed voor een aangenamer binnenklimaat, maar ook voor het tegengaan van geluidsoverlast in de zomer. Hierdoor kun je zonder storende geluiden genieten van de zomer.

7. Kans op problemen vermindert

In plaats van te isoleren in de winter, is het raadzaam om dit in de zomer te doen, omdat weersinvloeden zoals vorst, storm of hevige regenbuien in de winter het isoleren kunnen bemoeilijken. Maar isolatie in de winter kan ook vertraging veroorzaken, bijvoorbeeld bij een natte kruipruimte waar het vocht eerst moet worden afgevoerd. Dit zorgt bovendien voor extra kosten, wat ervoor zorgt dat isolatie in totaal meer geld zal kosten. Tijdens de zomer is het echter gemakkelijker om isolatie werkzaamheden uit te voeren, aangezien woningen in de zomer droog zijn. De warmte van de zomer zorgt ervoor dat het vocht uit de woning verdwijnt, waardoor isolatie doorgaans zonder voorafgaande herstelwerkzaamheden kan plaatsvinden en de kans op vertragingen een stuk kleiner is.

8. Simpel ventileren

Goede ventilatie is een vereiste na isolatie van de woning of ruimte. ’s Zomers isoleren maakt ventileren daardoor een stuk gemakkelijker. Een aantal uur wegblijven uit de woning wordt zelfs aanbevolen tijdens sommige isolatiemaatregelen. En in de zomer is dit een stuk comfortabeler dan in de koude wintermaanden. De zomerperiode maakt de beslissing voor isolatie daarmee opeens een stuk eenvoudiger. ’s Ochtends kun je bijvoorbeeld een uur lang de ramen tegen elkaar open zetten. Hierdoor kun je jouw huis luchten voor de middag warm wordt en tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis genieten. Houd de ramen en deuren de hele dag vervolgens zo vaak mogelijk dicht, en sluit ook de gordijnen, screens of shutters aan de zonzijde.

9. Een profitabele investering

Isolatie tijdens de zomermaanden is een verstandige investering, met name gezien de lage rentestand en de hoge inflatie van dit moment. In plaats van te investeren in spaargeld op de bank, is het isoleren van je woning op dit moment een betere keuze. Door de hoge energiekosten is isolatie snel terugverdiend, vooral als je bedenkt dat het ook een positief effect heeft op het energielabel van je woning en dus de waarde ervan. Een goed geïsoleerde woning in Zeeland zal de waarde ervan laten stijgen, dus isolatie is een duurzame investering die zowel goed is voor je financiën als voor het milieu.

10. ‘s Zomers ook subsidie op isolatie

Er is ook subsidie voor isoleren in de zomer voor verschillende soorten isolaties, zoals kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Zeeland. Een van zo’n beschikbare subsidie is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Woningeigenaren die 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren, kunnen een aanzienlijk deel van de kosten teruggekregen worden. Gratis en zonder verplichtingen een offerte opvragen voor de kosten en mogelijkheden van isolatie? Bij ons kan het! Binnen twee werkdagen ontvang je een op maat gemaakt voorstel. Onze hulp is ook beschikbaar bij het aanvragen van subsidie. En zomer of niet, Isolatiebedrijf Zeeland staat voor je klaar!

💬 Gratis advies